Algemene reisvoorwaarden

Klik hier voor de algemene reisvoorwaarden van Ski Limburg.
Bij aanmelding dient in ieder geval rekening te worden gehouden met de annuleringskosten. Draag derhalve zorg voor een goede annuleringsverzekering.

GOED VERZEKERD OP DE LATTEN

De “Consumentengids” van december 2017 geeft een advies over “goed verzekerd op de latten”. Hieronder een samenvatting welke u kan helpen met een goed besluit.

Jaarlijks gaan bijna één miljoen Nederlanders op wintersport. Dat gaat meestal probleemloos. Maar een goede reisverzekering met wintersportdekking is een must, voor als het onverhoopt anders loopt.
Skiën en snowboarden zijn sporten met een verhoogd risico. Daarom is wintersport vaak niet standaard gedekt bij de reisverzekering. Breek je een been op de piste, dan vergoedt de zorgverzekering de medische kosten meestal wel. Maar moet je met een ‘banaan’ van de piste gehaald worden of voortijdig met het vliegtuig naar huis, dan geeft de zorgverzekeraar vaak niet thuis. Bovendien dekt die medische kosten in het buitenland alleen tot het in Nederland gangbare tarief. In de meeste landen is de zorg duurder dan bij ons, maar in wintersportgebieden (vooral Oostenrijk) loop je het risico naar een dure privékliniek te worden gebracht waar de tarieven een stuk hoger kunnen liggen. Om te voorkomen dat je een deel van de rekening zelf moet betalen, raden wij aan om niet alleen een wintersportdekking af te sluiten, maar ook een extra dekking voor medische kosten in het buitenland. Dat kan zowel via de zorgverzekering als de reisverzekering. Maar voorkom dat je je dubbel verzekert.

REDDINGSACTIE
Het afsluiten van een wintersportdekking bij de reisverzekering heeft een aantal voordelen. Niet alleen worden dan de onvoorziene medische kosten vergoed, maar ook de kosten van een eventuele opsporing of reddingsactie op de piste met een banaan of helikopter. De rekening daarvan kan behoorlijk oplopen. Ook de nota van het vervoer naar een ziekenhuis of kliniek en extra reis- en verblijfkosten door ziekte van jezelf, je partner of kinderen kun je bij de reisverzekeraar claimen. De reisverzekering vergoedt vaak ook het eigen risico van de zorgverzekering dat je door zorgkosten tijdens de wintersport moet aanspreken. Wil je naar huis met je gebroken been? De zorgverzekering vergoedt de terugkeer alleen als het medisch noodzakelijk is, wat bij een beenbreuk zelden het geval is. Een reisverzekering met wintersportdekking vergoedt deze kosten altijd, ook als het niet medisch noodzakelijk is. Bovendien neemt de alarmcentrale je al het geregel rondom de hulpverlening uit handen.
Met een wintersportdekking is meestal ook de ski-uitrusting verzekerd voor verlies, schade en diefstal, al is de vergeoding vaak wel beperkt. En wie al betaald heeft voor de huur van de skispullen, skipas of lessen, krijgt dat ook terug voor de tijd dat er geen gebruik van is gemaakt.

UITZONDERINGEN
Wintersport is al niet zonder risico, maar sommige wintersporters gaan wel erg ver. Voor de reisverzekering houdt het dan wel een keer op. Bij een ongeval bij off-piste skiën vergoeden de meeste reisverzekeraars de kosten niet. Sommige doen dat alleen als je onder begeleiding van een gids was. Ook schade ontstaan tijdens skispringen, ijshockey, ijsklimmen, bobsleeën en speedskiën zijn vaak uitgesloten. Waaghalzen doen er dus goed aan om vantevoren nauwkeurig de polisvoorwaarden te checken. Wie tijdens de wintersportvakantie alleen gaat wandelen, heeft geen wintersportdekking nodig. Ook langlaufen valt meestal onder de standaarddekking van de reisverzekering, maar het is wel verstandig om dat vooraf te checken, want het kan per reisverzekeraar verschillen. Sluit ook altijd een aansprakelijkheids-verzekering af. Als je zelf een ongelukt veroorzaakt, al dan niet op de piste, ben je namelijk aansprakelijk voor de schade van de ander.

Weten welke doorlopende reisverzekering de beste en voordeligste is?
Gebruik de vergelijker op consumentenbond.nl/reisverzekering

European Health Insurance Card (EHIC)

verzekeringspas alg

Afgelopen winter is gebleken dat er bij een onverwachte opname in een buitenlands ziekenhuis je dient te beschikken over de juiste documenten c.q. de juiste (niet verlopen) zorgverzekeringspas.
Wanneer je in Nederland verzekerd bent bij een Nederlandse Zorgverzekeraar dan ontvang je een zorgpas. Met deze zorgpas kun je in Nederland overal terecht. Maar ga je naar het buitenland dan dien je te beschikken over een European Health Insurance Card (EHIC), zoals hierboven afgebeeld.
Op de achterkant van de zorgpas van je Zorgverzekeraar staat vermeld dat je zorgpas een EHIC is en daardoor geldig is in de Europese lidstaten. De kaart is persoonsgebonden, meestal een aantal jaren geldig (let op de ‘expiry date’) en wordt kosteloos door de Zorgverzekeraar verstrekt. Met de EHIC heb je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland, als de zorgverzekering in Nederland niet is opgeschort of beëindigd. Tijdens het verblijf in een andere lidstaat heeft de verzekerde recht op de bekostiging van de medische zorgen onder dezelfde voorwaarden als in de wetgeving van die lidstaat voor de eigen verzekerden zijn vastgesteld. Het kan dus voorkomen dat je bepaalde kosten zelf dient te betalen die bij thuiskomst wel vergoed zouden kunnen worden door de Zorgverzekeraar of reisverzekering.
Indien jullie nog niet in het bezit zijn van zulke EHIC dan verzoeken wij jullie vriendelijk, doch dringend, deze zo spoedig mogelijk aan te vragen bij jullie Zorgverzekeraar. Kijk op de website van de betreffende Zorgverzekeraar.

Bestuur Ski Limburg.